tmr.jpg
tak.jpg
tr.jpg
tzigd.jpg
ta.jpg
tw.jpg
zszm.jpg
zszk.jpg
Motto: "uczymy się dla życia, a nie dla szkoły" - Seneka
Aktualności

Licznik odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj1707
mod_vvisit_counterWczoraj1812
mod_vvisit_counterTydzień9535
mod_vvisit_counterMiesiąc64055
mod_vvisit_counterWszystkich3897952

On Line

Naszą witrynę przegląda teraz 49 gości 

Czasopocieszacz

WAKACJE ZA
_____________

Linki

Ogłoszenie naboru na kurs kwalifikacyjny T.06 KUCHARZ PDF Drukuj Email
Wpisał Administrator   
Czwartek, 07 Wrzesień 2017 13:15

 

Kwalifikacyjny kurs zawodowy

to pozaszkolna forma kształcenia ustawicznego, której program nauczania uwzględnia podstawę programową kształcenia w zawodach w zakresie jednej kwalifikacji. Jego ukończenie umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w zakresie tej kwalifikacji, która była nauczana na kursie.

Kwalifikacyjny kurs zawodowy (KKZ) z kwalifikacji T.06 KUCHARZ realizowany będzie w systemie zaocznym. Planowanych jest 700 godzin zajęć dydaktycznych na 30 zjazdach w okresie od lutego 2018 r. (spotkanie informacyjne) do maja 2019 r.

Zjazdy odbywać się będą co najmniej dwa razy w miesiącu, w piątek (6 godz.), sobotę (10 godz.) i niedzielę
(8 godz.).

 

Na kursie nauczysz się m.in.:

-sporządzać i podawać potrawy i napoje

-rozróżniać surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w produkcji gastronomicznej

-przechowywać żywność

-prowadzić własna działalność gospodarczą

-wiele innych ciekawych i przydatnych rzeczy z dziedziny gastronomii

 

Zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodach realizowane będą następujące przedmioty:

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii
  2. Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej
  3. Podstawy żywienia
  4. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  5. Wyposażenie techniczne
  6. Zajęcia praktyczne z technologii gastronomicznej
  7. Język niemiecki zawodowy

Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie wszystkich przedmiotów i zdanie egzaminu końcowego.

Słuchaczem kwalifikacyjnego kursu zawodowego może być osoba, która ukończyła 18 lat.

Wymagane dokumenty:

  1. Wniosek o przyjęcie na kwalifikacyjny kurs zawodowy.
  2. Kserokopia dowodu osobistego.
  3. Zaświadczenie lekarskie zawierające orzeczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu wydane przez lekarza medycyny pracy na podstawie skierowania wydanego przez ZSCKR w Karolewie.

Dokładne informacje dotyczące dokumentów wymienionych w pkt. 3 zostaną przekazane na pierwszym spotkaniu informacyjnym.

Wszyscy kandydaci, którzy złożą wnioski o przyjęcie na KKZ otrzymają pisemną informację o zakwalifikowaniu. Kurs można rozpocząć, jeżeli jest co najmniej 20 uczestników. 

 

 

Wniosek do pobrania w formacie doc.

 

Zmieniony ( Czwartek, 07 Wrzesień 2017 13:29 )
 
Wycieczka do placówki Straży Granicznej w Barcianach. PDF Drukuj Email
Wpisał Administrator   
Czwartek, 23 Listopad 2017 12:08

15 listopada klasa IV b Technikum Mechanizacji Rolnictwa, wraz z opiekunem panem Robertem Pędzichem uczestniczyła w wycieczce do placówki Straży Granicznej w Barcianach. Funkcjonariusze opowiedzieli nam, na czym polega ich praca i jak ciężko jest sprostać wymaganiom kwalifikacyjnym. Największe zainteresowanie wzbudziła prezentacja broni i sprzętu specjalistycznego. Jednym z nich był samochód patrolujący granice terytorialne, wyposażony w kamerę termowizyjną. Później pojechaliśmy w teren, na granicę naszego państwa, do miejscowości Michałkowo. Tam zainscenizowano specjalnie dla nas przebieg akcji z użyciem psa tropiciela, który spisał się na medal. Następnie przemieściliśmy się do miejscowości Kotki, gdzie pociągiem z Rosji transportowany jest gaz do Polski, następnie  przepompowywany zostaje w cysterny i później rozprowadzany po całym kraju.

Wycieczka bardzo nam się podobała i niektórzy koledzy z klasy już wiedzą, co będą robić w przyszłości. Serdecznie dziękujemy komendantowi i funkcjonariuszom placówki Straży Granicznej w Barcianach za wycieczkę pełną wrażeń!

                                                                                             Konrad Gałąska klasa IV b TMR

 
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania PDF Drukuj Email
Wpisał Administrator   
Poniedziałek, 20 Listopad 2017 17:10

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

W dniu 17-11-2017r uczniowie klasy II TŻ i UG w ramach zajęć praktycznych wraz z opiekunami Panią Anną Suszyńską-Tytko i Małgorzatą Jankielewicz udali się do miejscowości Winda do Szkoły Podstawowej w celu promocji zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania się. Całość rozpoczęła wspólnie odśpiewana piosenka ,, O niezdrowym jedzeniu”:
"Trzęsą mi się rączki, kiedy widzę pączki, trzęsą mi się łydki, kiedy widzę frytki. Frytka niech się dowie, że wybieram zdrowie. Hej, ha, raz i dwa, witaminy wolę ja". 

Następnie nasi uczniowie Weronika Deryło i Jakub Jaross z klasy IV TŻ i UG przedstawili prezentację ,,Zasady zdrowego odżywiania się”. Podczas obchodów  pokazaliśmy też produkcję soków owocowo-warzywnych, która była połączona z degustacją. Szczególnym zainteresowaniem okazał się nasz Miś Kucharz, który był i tulony i podszczypywany :)
Całości dopełniały stoiska ze zdrową żywnością, z kuchnią kresową, ukraińską, mazurską oraz dziczyzną. Ostatnim punktem był pokaz talentów uczniów Szkoły Podstawowej pt ,,Mam talent”

 

 

Anna Suszyńska-Tytko

Zmieniony ( Czwartek, 23 Listopad 2017 09:09 )
 
„Rok dla Niepodległej” – smaki z polskiego stołu PDF Drukuj Email
Wpisał Administrator   
Poniedziałek, 20 Listopad 2017 17:03

16 listopada 2017 r. w ramach programu obchodów „Roku dla Niepodległej” odbyły się w pracowni budynku „Kredens” warsztaty kulinarne. Uczestnikami warsztatów byli uczniowie z klas IV A Technikum Mechanizacji Rolnictwa i IV B Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Utworzyli oni zespoły trzyosobowe, które przygotowały polskie potrawy. Następnie zostały one pięknie podane, po czym odbyła się ich degustacja. Na stołach nie zabrakło: bigosu, grochówki, klusek śląskich, pierogów ruskich, kotletów ziemniaczanych oraz pysznego deseru w postaci jabłkowych ciasteczek.

Mechanicy nie kryli swego zadowolenia z możliwości nauki przygotowania tradycyjnych polskich potraw, a kucharze z radością dzielili się swoją wiedzą i umiejętnościami. Organizatorki warsztatów oraz ich uczestnicy podkreślają, że były one doskonałą formą integracji jak też propagowania tradycyjnej polskiej kuchni. Smaki z polskiego stołu to przecież część naszego dziedzictwa narodowego.

 Anna Skrzypa i Halina Szeląg

 

Zmieniony ( Wtorek, 21 Listopad 2017 09:43 )
 
Łabędzie Przedsiębiorczości i Aktywności Społecznej PDF Drukuj Email
Wpisał Administrator   
Poniedziałek, 20 Listopad 2017 17:00

Łabędzie Przedsiębiorczości i Aktywności Społecznej powędrowały do tegorocznych laureatów. Uroczysta gala drugiej edycji „Oscarów powiatu kętrzyńskiego” odbyła się w czwartek, 16 listopada, na zamku w Reszlu.

Organizatorem przedsięwzięcia wręczenia Łabędzi oraz samej gali była Fundacja Wspólny Rozwój. Wśród gości honorowych znaleźli się: Małgorzata Kopiczko – senator RP i Ryszard Niedziółka – starosta kętrzyński.Na uroczystej gali w reszelskim zamku pojawili się laureaci konkursu, jego uczestnicy, a także samorządowcy i przedstawiciele organizacji pozarządowych. Podczas tegorocznej gali Łabędzi przyznano 20 statuetek. Siedemnaście z nich otrzymali laureaci poszczególnych kategorii konkursu, natomiast dodatkowych pięć kapituła Łabędzi przyznała jako nagrody specjalne. Kolejna, czwarta już edycja konkursu, odbędzie się za rok.

Laureaci III Gali Łabędzi Przedsiębiorczości i Aktywności Lokalnej

Elżbieta Sokołowska (kategoria Działalność charytatywna wśród lokalnej społeczności), Zawidy i Biedaszki (Aktywne sołectwo), MST Sp. z o.o. (Inicjatywa gospodarcza roku), Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie (Innowacyjna szkoła), MST Sp. z o.o. (Powiatowy lider biznesu), Ania Reszka i LUKS Wilczek Wilkowo (Promotorzy zdrowego stylu życia), TPD Koło Pomocy Dzieciom o Niepełnej Sprawności Ruchowej w Kętrzynie (Inicjatywa społeczna roku), Fundacja InnWarmia (Projekt roku), Sołectwo Kraskowo (Z tradycją w działaniu), Fundacja Kłobuk i Fundacja Promocji i Rozwoju Sportu SportLife (Dynamiczna organizacja), Ojciec Superior Aleksander Jacyniak (Propagowanie historii regionu), Starostwo Powiatowe w Kętrzynie (Inwestycja roku), Agri Plus (Przedsiębiorstwo roku), Anna Jankiewicz i Małgorzata Chmarycz (Promocja kultury i czytelnictwa), Pasieka Pucer (Działalność proekologiczna), Grupa Medialna MKKM Studio Telewizja Regionalna ReTv (Debiut medialny).

 

 

 

Zmieniony ( Wtorek, 21 Listopad 2017 09:58 )
 


Strona 1 z 162
rubytealwaskastandardszerokamalastandardduza

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

  • XII Forum Spółdzielczości Mleczarskiej
    Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki był gościem specjalnym XII Forum Spółdzielczości Mleczarskiej, które odbywało się w Augustowie.
  • Polagra-Food
    Tradycyjnie już, na kilka dni przed otwarciem Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra-Food, odbyła się w Warszawie wspólna konferencja ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego oraz prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich Andrzeja Byrta.
  • Zaproszenie na konferencję
Copyright © 2017 Open Source Matters. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem dostępnym na licencji GNU GPL.
Administrator: Lubasiński Krzysztof